Gastronomía

QUEIXO D.O.P. SAN SIMÓN DA COSTA

O queixo San Simón da Costa, con Denominación de Orixe Protexida (D.O.P.), elabórase artesanalmente con leche de vaca, procedente de vacas das razas rubia galega, pardo alpina, frisoa ou das súas cruces entre sí.

La zona de producción de leche bajo esta Denominación de Origen abarca todos los municipios de la comarca de Terra Chá; sendo Vilalba o municipio que posúe un maior número de queixerías produtoras.

Su proceso de elaboración sigue una larga tradición y se distingue por su singular fase de ahumado con madera de abedul, que lle outorga o seu particular aroma e cor amarelo característico.

Más información en: sansimondacosta. com

I.X.P. CAPÓN DE VILALBA

El afamado Capón de Vilalba, con Indicación Xeográfica Protexida (I.X.P.) es un gallo doméstico castrado es un gallo doméstico castrado cuyo tamaño y peso supera al de los gallos camperos normales, llegando a oscilar entre los 3,5 y los 5 kg.

La zona geográfica para a crianza, sacrificio e procesamiento deste animal baixo a I.X.P. circunscríbese aos municipios que conforman a comarca da A Terra Chá.

O nome da I.X.P. correspóndese precisamente con Vilalba por ser el municipio cabecera de la comarca que le brindó reconocimiento, prestigio y notoriedad a este producto, con la celebración de la tradicional Feira do Capón.

Más información en: capondevilalba.com

ROSCÓN DE VILALBA

Este dulce típico de Vilalba se elabora a base de almendras e distínguese pola súa crocante masa por fóra e tenra por dentro.

La almendra molida es el principal ingrediente de este peculiar roscón que también lleva huevo, azúcar y limón. Destaca por su carácter seco y su excepcionalconservación y consistencia (entre 5 e 10 días, sen necesidade de reflixeración).

ROSCAS DE SAN RAMÓN

As deliciosas roscas de San Ramón son un doce característico de Vilalba cuxo sabor lembra ao das rosquillas, pero con distinta forma e textura (son máis planas e a súa masa é dura e moi crocante).

Su elaboración se realiza forma artesanal y sus ingredientes tradicionales son: huevos, harina, azúcar y un poco de limón.

POLBO Á FEIRA

El pulpo “á feira” es uno de los platos típicos más conocidos de la gastronomía gallega y Vilalba es un magnífico lugar para probarlo.

La receta tradicional se basa en cocer el pulpo para, despois, trocealo e aderezalo con sal gordo, aceite e picanteSe sirve en platos de madera y se come con palillos, que le confieren un sabor único.
En la villa se celebra mensualmente una feira, evento en el que el pulpo está siempre presente, para el deleite de los asistentes.

El municipio cuenta también con múltiples pulperías, restaurantes y bares que preparan el sabroso pulpo “á feira”, así como otras propuestas con recetas de pulpo más innovadoras, a las que resulta imposible resistirse.

LAS TAPAS VILALBESAS

O tapeo forma parte da cultura galega  é un costume moi arraigado no estilo de vida dos vilalbeses. Combina o comer e o reunirse con amigos nos bares e tabernas da localidade.

Las tapas de cocina son un delicioso aperitivo que, polo xeral, serven os hostaleiros de balde para acompañar cada consumición.

Vilalba conta cun gran número de establecementos hostaleiros que preparan boas e variadas tapas; baseadas, principalmente, en receitas da cociña tradicional galega e nas distintas especialidades da casa.

Ademais do tapeo habitual, ao longo do ano organízanse xornadas e rutas de tapas relacionadas cos produtos típicos da zona coma:  Queixo D.O.P. San Simón da Costa (a principios de abril), I.X.P. Capón de Vilalba (a mediados de diciembre).